Besin İntoleransları

Besin intoleranslarını günümüzde eskiye göre daha çok duyar olduk. Bunun nedeni ise toksititenin artmasıdır. Yani şehirleşmenin hızla artması, gıdaları yetiştirirken ilaçlamaların artması, GDO’lu ürünlerin çoğalması böylelikle mevsimi daha gelmeden besinlerin raflardan sofraya gelmesi gibi maddeler sıralanabilir.

BESİN İNTOLERANSI NEDİR?

Besin intoleransı en basit tabiri ile gıdanın içindeki etken maddenin ( gluten, laktoz..vb.) sindirilememesi durumudur. Bunun nedeni ise sindirim sistemindeki o maddeye etki eden enzim (laktaz,DAO…vb.) yetersizliğinden kaynaklanmasıdır.

Besin intoleransı besin alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Besin intoleransı gıdanın miktarıyla ilişkilendirilirken, besin alerjisinin alınan gıdanın miktarıyla ilişkisi yoktur.

BESİN İNTOLERANSI NASIL OLUŞUR?

Besin intoleransı yukarıda da belirtildiği üzere gıdanın vücuda alınan miktarıyla ilişkilidir. Miktarı kadar gıdanın vücuda alınma sıklığıda önemlidir. Nedeni ise sindirim sistemindeki enzim yetersiziliğinden kaynaklı olduğu için, gıdanın miktarı ve tüketilme sıklığı arttıkça enzim yetersiz kalacağından dolayı tolerans gerçekleşir.

BESİN İNTOLERANSLARI NELERDİR?

 

  1. Gluten İntoleransı
  2. Laktoz İntoleransı
  3. Lektin İntoleransı
  4. Histamin İntoleransı

BESİN İNTOLERANSI BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Mide ağrısı, mide kasılmaları, midede yanma hissi,
  2. Bulantı ve kusma,
  3. Mide ve bağırsaklarda gaz, kramp ve şişkinlikler,
  4. İshal veya kabızlık

BESİN İNTOLERANSI TEDAVİLERİ NELERDİR?

Bir doktor kontrolünde tanı konulduktan sonra, beslenmenin düzenlenmesi şeklinde ilerlenmelidir. Ayrıca eliminasyon diyeti yöntemiyle de hangi besine – besinlere karşı intoleransın olduğu bulunabilmektedir.

Bir yanıt yazın