Gluten İntoleransı Nedir?
Gluten intoleransı bireyin gluten olarak andlandırılan maddeyi sindirememesi sonucu oluşur. Bu rahatsızlık çölyak hastalarında ve non çölyak yani çölyak hastası olmayıp çölyak belirtileri gösteren kişilerde görülür. Biz diyetisyenler olarak tedavi sürecini eliminasyon diyeti ile yönetiyoruz. Kişinin glutene olan hassasiyeti sonradan da gelişebilir. Bunun nedeni ise bireyin yıllar içinde glutenli besinleri öğünlerinde sıkça tercih etmesi ve sindirim sistemindeki glutene etki eden enzimin yetersiz kalmasıdır.
Gluten İçeren Besinler Nelerdir?
- Buğday, çavdar, arpa
- Bulgur, makarna, erişte, tarhana
- Kek, pasta, çörek, kurabiye gibi unlu mamüller
- Pizza, hamburger gibi fastfoodlar
- Maya içeren alkoller vb. tüm gıdalar.
Gluten İçermeyen Besinler Nelerdir?
- Karabuğday, kinoa, karabuğday unu
- Pirinç, pirinç unu
- Patates, mısır, patates unu, mısır unu, mısır nişastası
- Nohut, mercimek, bezelye, nohut unu, mercimek unu, bezelye unu
- Sebzeler ve meyveler
- Et, tavuk, balık
- Yumurta
- Bitkisel yağlar, tereyağı
Gluten İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
- İshal, kabızlık
- Bulantı, şişkinlik, gaz, karın ağrısı
- Anemi, deri döküntüleri,
- Kilo kaybı, yorgunluk
Gluten İntoleransı Tedavisi Nedir?
En kalıcı çözümü eliminasyon diyeti ile tespit edilip glutensiz diyet uygulanmasıdır.