Hedonik Açlık Nedir?
Bazen fiziksel olarak aç olmasak ta yemek yeme ihtiyacı duyarız. Bu genellikle duygusal olarak bir besinin lezzetinin, kokusunun veya görüntüsünün hoşumuza gitmesi sonucu oluşur. Buna hedonik açlık adı verilir.
Hedonik açlık fiziksel açlık olmadığı için doygunluk hissinden bağımsızdır. Yani fiziksel açlıkta doygunluk hissederken, hedonik açlıkta hissedilmez. Kişi besinin içeriğini düşünmeyip sadece besine odaklanır. Dolayısıyla gereğinden fazla ve kalitesiz kalori almış olunur.
Tüm bu durum kronik hale geldiğinde kişileri obezite, tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklara açık hale getirir. Hedonik açlığın önlenmesi için duygularımızı kontrol altına alabilmeliyiz. Eğer bu durumla nasıl başa çıkacağınızı bilmiyorsanız profesyonel bir yardım almanız gerekir. Aksi takdirde biraz önce saydığım rahatsızlıklar kaçınılmaz olur.
Hedonik Açlıkla Nasıl Başa Çıkabilirim?
- Duyguların Sana Ne Anlatmak İstiyor?
Gerçekten aç olup olmadığınızı anlamak için ilk önce kendinize ‘Aç mıyım? Yoksa canım mı istiyor?’ diye sormalısınız.
Eğer gerçekten açsanız sağlıklı bir ara öğün veya sağlıklı bir ana öğün yapmalısınız.
- Dengeli Beslen!
Basit karbonhidratlar sizi daha çabuk acıktıracağı için kompleks karbonhidratları tercih etmelisiniz.
Ayrıca karbonhidrat, protein ve yağ dengesini doğru ayarlamanız gerekir. Bunun için profesyonel bir destek alabilirsiniz.
- Çevresel Faktörlere Dikkat Et!
Eve alışveriş yaparken abur cubur almak yerine sağlıklı atıştırmalar alabilirsiniz.
Dışarda yemek yediğinizde fast food tercihi yerine sağlıklı veya diyet yemekleri tercih edebilirsiniz.
- Aktivite Üret!
Canınız sıkkınken yemek yemeye yönelmek yerine spora gidebilir, yeni bir hobi edinebilir, yürüyüş yapabilir veya meditasyon yapabilirsiniz. Bu tarz aktiviteler sizi rahatlatır, aynı zamanda sağlıklı bir yaşama doğru küçük bir adım atarsınız.
- Bilinçli Yemek Ye!
Ana öğün veya ara öğün tüketirken yiyeceğinizi küçük lokmalar halinde ve ağzınızın içinde iyice döndürüp çiğnedikten sonra yutmanız gerekir. Böyle yaparak hem tokluk hissinin oluşmasına izin verirsiniz hem lokmalarınızın tadını çıkartırsınız.