Lektin İntoleransı Nedir?
Lektin tüm bitkilerde ve baklagillerde bulunan bir protein grubudur. Dolasıyla kurubaklagillerin, bazı sebze ve meyvelerin sindirilmesi konusunda yaşanan sıkıntıya lektin intoleransı denir.
Peki bu besinlerin sindirimini nasıl kolaylaştırabiliriz? Kurubaklagillerin filizlendirilmesi veya suda bekletilmesi, sebzelerin basınçlı bir ortamda pişirilmesinin lektin miktarını azaltmaya olumlu etkisi olmaktadır.
Lektin İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
- Yorgunluk
- Otoimmün hastalıklar
- Uyku düzensizliği
- Eklem ağrıları
- Baş ağrısı ve migren
- Bulantı, kusma, şişkinlik
- Kilo problemleri
Lektin İntoleransında Tüketilmemesi Gerekilen Besinler Nelerdir?
- Fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi gibi baklagiller
- Buğday, çavdar, arpa gibi tahıllar
- Domates, patlıcan, patates, biber gibi sebzeler
- Muz, elma gibi meyveler
- Yer fıstığı, ayçiçeği tohumu gibi kuruyemişler
Lektin İçermeyen Besinler
- Brokoli, brüksel lahanası
- Soğan, sarımsak
- Maydanoz , marul, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Tatlı patates
- Mevsim meyveleri
- Avokado, zeytin, sızma zeytinyağı
- Et ürünleri
- Yumurta
Lektin İntoleransı Tedavisi Nelerdir?
Kişinin diyetindeki kurubaklagilleri ve tahılları filizlendirip öyle tüketimi sağlanabilir veya bu besinleri tamamen diyetten çıkarılarak ilerlenmelidir.